مدیر برنامه جهانی غذا هشدار داده است که روند افزایش قیمت مواد غذایی اصلی در سراسر جهان احتمالا تا دو سال دیگر ادامه خواهد داشت.
ژوزت شیران افزایش قیمت نفت و غلات و تاثیرات نامطلوب تغییر آب و هوا و تقاضا برای سوخت زیستی را دلایل افزایش قیمت مواد غذایی معرفی کرد.
ژوزت شیران گفت دولت ها باید با دقت بیشتری درباره استقبالشان از سوخت های زیستی و ارتباطی که میان بهای مواد غذایی با کشت و زرع برای تولید این نوع سوخت صورت می گیرد، فکر کنند.
سوخت زیستی، که غالبا برای حمل و نقل زمینی از آن استفاده می شود، از جمله عواملی است که تقاضا برای محصولاتی را که به طور سنتی برای تغذیه به کار می رود افزایش داده است.
خانم شیران گفت که سازمان ملل متحد تخمین زده که سطح کنونی تورم قیمت مواد غذایی احتمالا تا سال 2010 ادامه خواهد داشت.
مدیر برنامه جهانی غذا هشدار داد که این سازمان در نظر دارد به خاطر کمبودهای مالی طرح جیره بندی غذا را بررسی کند.
سال گذشته قیمت برخی مواد غذایی چهل درصد افزایش داشت و برنامه جهانی غذا بیم دارد فقرای جهان غذای کمتری خواهند خرید یا وادار خواهند شد به کمک های بین المللی متکی باشند.
ژوزت شیران پس از جلسه ای در پارلمان اروپا گفت که برنامه جهانی غذ امسال به 375 میلیون دلار بیشتر برای طرح های غذایی و 125 میلیون دلار برای حمل و نقل نیاز دارد.
او گفت راه میانبری برای حل گرانی مواد غذایی و سوخت نمی بیند و ذخائر غذایی جهان در پایین ترین سطح خود در سی سال گذشته رسیده است که فقط برای امدادرسانی به مدت 53 روز کافی است. ذخیره مواد غذایی برنامه جهانی غذا در سال 2007 برای مدت 169 روز کفایت می داده است.
خانم شیران گفت که شماری از خانواده های کم درآمد به خاطر گرانی مواد غذایی سه وعده غذا در روز نمی خورند.
اما در کنار خانواده های کم درآمد شواهدی در دست است که نشان می دهد در بخشی از کشورهای در حال توسعه، گرانی مواد غذایی، حتی طبقه متوسط را نیز تحت فشار قرار داده است. دلیل این امر این است که درآمد این طبقه به همان سرعت گران شدن مواد خوراکی افزایش نیافته است.
برنامه جهانی غذا از جمله در این مناطق شاهد گرسنگی مردم بوده است:
- افغانستان: دو نیم میلیون نفر قادر نیستند گندم گران خریداری کنند؛ قیمت گندم در سال 2007 شصت درصد افزایش داشته است
- بنگلادش: قیمت برنج 25 تا 30 درصد در طی سه ماه گذشته افزایش داشته است. در 2007 قیمت برنج حدود 70 درصد افزایش داشت
- السالوادور: قیمت مواد غذایی در مناطق روستایی نسبت به هجده ماه پیش دو برابر شده است
- خشم از افزایش قیمت مواد غذایی باعث بروز شورش در بورکینوفاسو، کامرون، سنگال و مراکش شده است