گروهی از دانشمندان آمریکایی در گزارشی اعلام کردند که کاشت گیاهان با هدف تولید سوختهای زیستی میتواند تاثیرات بسیار منفی در گرم شدن جهانی برجای بگذارد. محققان دانشگاه مینهسوتا با همکاری سازمان "کمیسیون حمایت از طبیعت"( Nature Conservancy) در بررسیهای خود نشان دادند که کشاورزی به منظور تولید سوخت زیستی بر روی گرم شدن جهانی تاثیرات بسیار مخربتری از مصرف سوختهای فسیلی برجای میگذارد.
نتایج این گزارش که در مجله ساینس منتشر شده است نشان میدهد در طولانی مدت میزان کربنی که با تبدیل جنگلهای بارانی، جنگلهای مناطق مرطوب، دشتها و علفزارها به زمینهای زیرکشت گیاهان تولید کننده اتانول طبیعی تولید میشود به مراتب بیشتر از کربنی است که در اثر مصرف سوختهای فسیلی در اتمسفر گسترده میشود.
بنابر آمار مندرج در این گزارش، گسترش کشت ذرت و گیاه نیشکر برای تولید اتانول، خرما و سویا برای تولید بیودیزل، سالانه از 17 تا 240 برابر بیشتر کربن نسبت به نفت به اتمسفر ساطع میکند.
در این تحقیق، دانشمندان شرایط اندونزی را مورد بررسی قرار دادند. در این کشور میزان بخارات تا حد قابل ملاحظهای افزایش یافته است. در حقیقت به دلیل افزایش کاشت گیاه خرما میزان کربنی که در این منطقه تولید شده است، برابر با میزان کربنی است که باید در مدت 423 سال تولید میشد.
همچنین در جنگلهای آمازون، مقدار زمینهایی که از این جنگلها که به زیر کشت سویا رفته است به اندازه تأمین سوخت بیودیزل به مدت 319 سال است.
"جو فراجون" دانشمند کمیسیون حفاظت طبیعت در این خصوص اظهار داشت: "اگر هدف اصلی، کاهش گرم شدن جهانی است، تبدیل زمینها به تولید سوخت زیستی به آسانی امکان پذیر نیست. تمام سوختهای زیستی که درحال حاضر مورد استفاده قرار میگیرند، مستقیم یا غیر مستقیم خاستگاههای گیاهی را نابود میکنند. کشاورزی جهانی به شدت برای تولید مواد غذایی 6 میلیارد نفر تلاش میکند. این درحالی است که اگر تمام زمینهای کشاورزی به زیر کشت گیاهان تولیدکننده سوخت زیستی بروند سرنوشت کشاورزی جهانی در معرض خطر جدی قرار میگیرد."
منبع:پایگاه ملی داده های علوم زمین
با تشکر از خانم مهندس ندا حقایق جهرمی